Mobil omslagsbild

Hälsningar från några av våra deltagare genom åren

loading...

"Kraftsamling, fokusering, beslutsfattande, avkoppling. Nyinriktning i livet. Livs-vilja, livsglädje helt klart. Jag är tacksam för att få ha varit med på denna kurs"
Lars Fernqvist – Pro Liv Väst

"Stigs kurs gav mig möjlighet att träffa andra i samma situation med liknande tankar och känslor. De kreativa övningarna fokuserade på det friska i livet och stärkte framtidstron då det kändes som tyngst."
Frida Darell 26 år

"Mina dagar på Stigs kurs gjorde att jag kom närmare mig själv. Jag hittade en kraft som gjorde att jag klarade av att stänga dörren till allt det tunga och svåra. Att blicka framåt och ta för mig av livet och alla möjligheter som finns känns självklare idag. Jag ser ett ljus och har genom denna kurs fått kraft att tro på mig själv och älska liver précis som det är".
Anette Stenberg

"Jag har bland annat lärt mig att slappna av och bry mig mer om mig själv. Samvaron och övningarna har betytt mycket för mig och jag vill varmt rekomendera kursen"
Anders Wall – ordf Pro Liv Väst

"Under min vecka med Unga vuxna i höstas föddes iden om att vandra hela Kungsleden. Under våren planerade jag och nu äntligen är jag framme. Jag gjorde det!! 40 dagar har jag varit i fjällen och jag har vandrat 425 km från Hemmavan hit till Abisko och jag mår så himla bra! Jag har uppfyllt ett stort mål och är så nöjd för att jag klarade det. Nu känner jag mig starkare och piggare än jag någonsin känt mig. Jag vill tacka för din inspiration och den hjälp du skänkt mig genom veckan på Brännö."

Bästa Hälsningar Annelie Dahl

Kursen blev vändpunkten för mig. Det var där jag fick kraft och styrka att inse att livet inte var slut trots allt, att jag hade en framtid och att jag kunde förverkliga alla mina drömmar även fast jag haft cancer. Jag gick från offer till överlevare, och det var en fantastisk känsla! Jag som trodde att jag aldrig skulle få må bra igen... tänk så fel jag hade!" Liselott, 34år

"Under min cancersjukdom har jag känt ett större och större behov av att träffa andra unga i liknande situation. De jag träffat under min behandling har varit 55år och äldre och även om vi kunnat dela behandlingserfarenheter så har vi inte kunnat dela tankarna om livet. Att efter 1års behandling äntligen få träffa andra unga med liknande erfarenheter, livsångest och kamp var en befrielse. Under kursen försvann känslan av att vara ensam. Samtidigt som det var oerhört tufft att höra allas historier så blev det en styrka i gemenskapen och framtida livet. Vi är många som har och har haft ett helvete, men vi har klarat det. Efter kursen har jag redan märkt hur skönt det är att få höra av sig till någon som förstår mer än mina "vanliga vänner". Kursvännerna förstår både upp och ned dagar. Dessutom tycker jag att upplägget på kursen var väldigt bra. Fokus var på att må bra och att våga bearbeta på det sätt vi var och än känner passar oss. Denna kurs, som jag längtat så efter, har gjort att jag hittat livsglädjen igen".

Lovisa Engberg 32år (lungcancer)

"Kraftsamling, fokusering, beslutsfattande, avkoppling. Ny inriktning i livet. Livs-vilja, livsglädje helt klart. Jag är tacksam för att få ha varit med på denna kurs"

"Det är ett annan lugn och harmoni i mitt liv och glädjen har kommit tillbaka. Skillnaden mot förr är stor när det gäller min och familjens relation. Vi är äntligen en fungerande familj med en mamma som är mera närvarande på ett mera mentalt och fysiskt sätt. Kursens uppläggning med tre delmoment är en fullträff. Dessa kombinerar varandra och medverkar till att öppna upp det jobbiga och att få ta del av andras erfarenheter. Så för mig har denna kurs varit avgörande när det gäller livskvalitet och att leva i nuet.

Denna kurs är så viktig att den skulle behöva bli mycket mera känd av oss cancerpatienter. Alla behöver denna insikt och möta andra med samma problematik. Samvaron under kursen är helt underbar med trygghet och omtanke. Ett stort tack till er Stig, Kerstin och Carina för ert professionella arbete under kursen. Jag hoppas att många fler får komma till er och får komma till er och ta del av ert kunnande och er visdom.

För mig har ni gett livet tillbaka och solen har kommit till mitt liv.

Tack från hela mitt hjärta och lycka till på era fortsatta kurser"

Tarja

Jag har som anhörig fått förmånen att komma på rehabilitering under en parvecka på Brännö tillsammans med min partner som är sjuk i cancer. Veckan var otroligt givande även för mig som anhörig och löste många knutar som jag inte ens visste fanns. Som par kom vi stärkta ur den här veckan med många föresatser och tankar om hur man skulle gå vidare tillsammans men framför allt kom vi hem med ett stort lugn inombords, och som anhörig och sjuk är lugn det minsta man är i den situation man befinner sig i. Att bara få tillgång till detta en gång vartannat år känns för lite, man skulle behöva stärka sig en gång om året minst.

Som ordförande i bröstcancerföreningen Pärlan har jag dessutom flera av föreningens medlemmar som har varit på Brännö och alla har varit odelat positiva till upplevelsen där. Jag kan varmt rekommendera Stig Dahlgrens kurser till alla cancerdrabbade och anhöriga.

Susanne Dieroff Hay Ordförande bröstcancerföreningen Pärlan Helsingborg

Mina upplevelser under kursdagarna med Stig & hans team är mycket positiva för jag blev stärkt både i kropp och själ. I en härlig miljö fick jag vara med om flera saker som fått upp mina ögon för vad jag mår bra utav och kan behöva för att bli starkare. Jag var med på yoga, målning, massage, rörelser till musik, samtal och information bla. Gjorde det efter min ork och förmåga och mådde bra utav detta. Har fortsatt med flera av dem när jag kom hem.

Eva

Jag har varit aktiv i Svenska hjärntumörföreningen och kan absolut rekommendera resan.

För mig var det skönt att träffa andra i liknande situationer som jag själv även om vi hade olika cancerdiagnoser. Det var skönt att inte behöva förklara vissa upplevelser som är densamma oavsett diagnos pga läkemedel eller sjukskrivning etc. För mig var det ett sätt att komma till en själslig ro och ett sätt att sluta älta.

Christina Mccabe

"Jag är en av alla cancer patienter som har fått förmånen att vara med på Stig Dahlgrens , Kerstin Mobergs och Carina Tobiassons kurser på Brännö. Jag har haft en ganska tuff resa med prostatacancer som opererades hösten -04, ett barnbarn som var hjärtbarn och levde från september -04 till juli -05 samt en skiljsmässa efter 35 års äktenskap som kom vintern 05 / 06.

 

Läkningsprocessen och rehabiliteringen blir mycket utdragen och det blev inte bättre att ett hotande återfall av cancern under vintern 07 / 08.

 

Jag fick komma med på kursen våren -08 och kände då att det arbete som Stig, Kerstin och Carina gör, blev ett viktig steg för mig att komma ur min låsta livssituation. Hjälpen till självhjälp och arbetet med gruppsamtal med andra cancer patienter blev för mig ett mycket stort steg i min rehabilitering. Samtalen och råden som jag fått har gjort att jag nu har till mycket stor del har kommit ur rollen som "offer" för cancern. Med nytt mod, efter samtal med Kerstin, har jag lyckats skapa en ny relation med en kvinna, som visade sig bli ytterligare ett viktigt steg i läkningsprocessen.

 

Den typ av rehabilitering som "Livslust" erbjuder finns ingen annanstans i Sverige, den offentliga vården har inget som ser till hela människan och framför allt inte det som "sitter mellan öronen".

 

Jag vill att ni skall veta att Stigs, Kerstins och Carinas arbete har mycket stor betydelse för oss att bli "hela människor" igen, dom leder oss fram till trappsegen för att komma upp ur cancerns " mörka grop".

Hälsningar Leif

Brännö

Min Blogg Skapad av Lisa Höines lör, april 06, 2013 21:10:09

Sista tiden har varit full av tankar, ilska, förståelse, livsglädje, ledsamhet, nyfikenhet och tacksamhet. Nu är det 5 månader sedan min sista cytostatika behandling. 5 månader med massor av tankar. När håret börjat växa ser det ut som att allt är som vanligt. De orden har jag hört om mig själv, att allt är som vanligt. Nej, allt är som väldigt ovanligt. Det innebär inte att jag inte går vidare utan bara att jag tar hand om de tankar, känslor och mig själv.

När jag behandlades med cytostatika så gick all kraft åt att fokusera på just den tiden. Det var som ett långt race, ett race som jag var tvungen att vinna. Det fanns inte en chans att släppa fokus på det som var. Jag la all min kraft på mig och min familj. Det är egentligen som att trycka på en paus knapp, pausen innebär att allt annat får vänta. Det får vänta tills nu.

Nu är den tiden som jag kan ta fram olika känslor, de som måste och har rätten att bearbetas.

Jag gick sönder. Både mentalt och fysiskt. Det innebär inte heller att det är för evigt, nej det innebär bara att jag måste ta hand om det.

I vintras var jag på en ö som ligger i Göteborgs skärgård. Brännö. Där träffade jag fantastiska kvinnor, precis som jag, är överlevare.

Det var via en ideell organisation, CTRF, Cancer och Trafikskadades Riksförbund, fick möjlighet att åka dit.

Jag hade ingen aning vad som väntade, det enda jag egentligen visste var det jag läst på nätet. Som person är jag inte den som låter någon objuden komma mig nära men jag visste och ville att jag ville tillbaka, tillbaka som den jag var när jag blev sjuk. Och den resan måste jag själv ta ansvaret för att den skulle genomföras. Jag och ingen annan.

När jag läste på hemsidan stod det "Att återfå balans och livsglädje". Om det var något jag ville så var det just det. Dessutom stod det "omvårdnad och terapi". Omvårdnad, absolut. Terapi, det vet jag inte riktigt..... Men det fanns ingen tvekan, jag ville dit för vem vet vad som väntar? Tänk om det skulle bli bra?

Det var en tidig och kall morgon när jag kom till Brännö. Jag såg fler kvinnor , som jag förstod skulle till samma rehab. Jag började tveka, det var bara baserat på rädsla. Att möta det som jag visste fanns och det tillsammans med andra? Detta kändes inte alls som jag.

Vi följdes åt till pensionatet som skulle bli vårt hem de närmsta dagarna. När vi kom in i pensionatet stod det en man och hälsade oss välkomna, välkomna på klingande göteborgska. Det var Stig Dahlgren. Stig Dahlgren som var den som ledde temadagarna. Nu kom rädslan igen. Vad ska han göra för mig? Inte ett dugg, det var min första tanke, inte ett dugg kommer att hända för jag vågar inte. Men jag var där, och det innebar att jag vågade, jag visste det bara inte själv.

Första dagen kom när vi började våra temadagar. I huset fanns ett allrum som var möblerat just för möten människor emellan. Jag gömde mig, i soffan mellan två andra. Där satte jag mig och avvaktade. Det var nu vi skulle berätta om vår resa hit. Jag inväntade vad de andra skulle säga, allt för att luta mig på vad deras berättelser skulle ge. Genom dem skulle jag ge min story. Nu var det tid för att luta mig tillbaka och lyssna. Trodde jag. Med hela sitt kroppsspråk vände sig Stig till... mig...och sa "Lisa, kan du berätta för oss".

Jag hann inte gömma mig bakom min sköld. Alla tittade på mig. Och jag hann inte göra något annat än att kasta mig rakt ut, och jag började berätta. Jag grät och berättade, grät och berättade. Sen grät jag resten av dagarna. Men inte bara det. Jag skrattade, jag delade, jag kände och jag förstod. Jag tillät mig att vara den jag var, jag behövde varken förklara eller vara politiskt korrekt. Jag vara bara en överlevare bland andra.

Det vi hade och har är unikt. Det är unikt som alla andra har känt som också befunnit sig i liknande situationer. Att de som finns omkring har samma känslor och samma upplevelser. Det går inte att förklara allt som varit eller allt som är. Det finns varken kraft, ork eller möjlighet. Det har jag förstått.

Stig, de andra fantastiska ledarna och de underbara kvinnorna, de kommer jag för alltid att bära med mig som ett vackert minne men också om vetskapen att det var här det började. Min resa tillbaka till kanske inte som jag var utan en bättre jag. Jag kommer att åka tillbaka till Brännö nästa år. Jag kommer att fortsätta min rehab, och då ska jag summera för mig själv vad jag gjort under det året. För det är faktiskt så, jag är den som gör resan, med mig själv, min familj och mina vänner.

Om ett par veckor ska jag åka till en fantastisk kvinna som jag lärde känna på Brännö. Jag längtar efter att få ett själsligt möte med en person som jag tror jag kommer att ha kvar som vän i många år framåt.

Lisa

"Kursen var otroligt givande för mig. Att få en chans att umgås med andra i samma situation och tillsammans bemästra fysiska och psykiska utmaningar ger ett helt annat perspektiv på livet".

Anna

Kursen för Unga Vuxna gav mig styrka i livet...

Jag fick cancerbesked 6 månader innan jag åkte till kursen, hela behandlingen gick väldigt snabbt och var väldigt intensiv så känslorna stängdes inne i mig, det fans inte tid för att känna.

Efter att behandlingen var slut kom allt över mig sorgen, ångesten, depression och känslan av att vara ensam och ingen annan förstår.

Jag fick höra från en barnmorska om kurserna och jag tyckte att det var värt ett besök, trots känsla av att jag har ju inte varit "riktigt" cancer sjuk och inte skulle passa in i gruppen. Men så fel jag hade... Det var underbart att träffa andra i samma situation få gråta ut tillsammans, få ut sin ilska och ångest, någon som lyssnar mm. Dagarna på kursen har fått mig på benen igen, gett mig styrka att ta mig vidare i livet i min egen takt och gett mig vänner för livet!!!

Jag kan varmt rekommendera kurserna för andra som är/har varit drabbade utav cancer

Petra (drabbad utav livmoderhalscancer)

"Kursdagarna har gett mig hopp, ett lugn och en tro på mig själv. Jag känner mig mycket mer tillfredsställd med mig själv och ett lugn inför framtiden. Jag har fått massa glädje, skratt så att jag kiknar och en förståelse för att det är okay att gråta, vara ledsen i bland. Jag känner mycket värme från alla som var med och jag känner mig inte så ensam längre"

Anneli 29 år

"Träffade min patient han var så glad och nöjd med kursen. För första gången såg jag livsglädje i hans ögon! Jag vill tacka så mycket för allt ni gjort och vill varmt rekomendera kursen."
Anita Jisvall kurator

"Rehabiliteringskursen blev för mig en nödvändig och tuff brytpunkt/nystart i min rehabiliteringsprocess. Lägret gav mig möjlighet och tillfälle att se till vad jag behöver för att må bra, flytta fokus, och då skapa nya delmål. Oavsett vilken typ av cancer som vi deltagare hade eller hade haft så var det mycket givande att få träffa andra unga cancerdrabbade. Vissa centrala delar av processen är gemensamma och därför uppstår en speciell öppenhet, förståelse och då gemenskap. Efter lägret försöker jag att hitta till att cancerprocessen inte ska vara en transportsträcka till 'normalt liv', utan en resa som en del av livet."

Madeleine -84

"Tunnelseendet har minskat. I tryggheten bland likasinnade har jag fått vidgat kunnande om hur man hanterar rädsla/ångest. Nu handlar det om att ta till-vara det viktigaste i livet. Det här har gett livskvalite. Det är så det flödar"
Bengt Göran – Roskvist vice ordf Pro Vitae Kristianstad

"Under kursens tre dagar vändes min rädsla och mina negativa tankar till tro på min egen kraft och förmåga. Oerhört viktiga dagar för mig"
Kajsa, Leg psykoterapeut leg sjuksköterska

"Temadagarna fick mig att komma tillbaka till livet och bli fylld av glädje och tillförsikt för framtiden. Innan såg livet svart ut men efter temadagarna så fick jag kraft att titta framåt igen. Det var också härligt att träffa alla dessa människor och få dela deras livsöden, både med gråt men framförallt med skratt"
Lisa

"Det var helt underbart och förändrade livet för alltid, jag fick upp ögonen för livets goda, såg allt underbart i dagen. Jag lärde mig leva i nuet och njuta av den tid vi har här på jorden. Tänk inte på vad du skall göra när du blir gammal – gör det nu! Jag kom tillbaka som en stark människa tacksam för att leva här och nu"
Karin Sundberg. Förskolärare

Det var oförglömliga dagar på Brännö med kloka terapeuter och underbara möten med människor i liknande situation. Man fick möjlighet att jobba med sin egen situation och fick stöd och uppmuntran av alla. Vacker omgivning och god mat bidrog också till att vistelsen blev så positiv. Sista dagen fick vi bli varandras coach för framtiden och det stöd jag har fått från min coach har blivit ovärderligt för mig i min svåra situation. Barbro

Tack för en fin, härlig och upplevelserik kursvecka på Brännö. Till er kursledare:

 

Ni ser era kursdeltagare. Ni ser hela människan.

Med denna insikt och kunskap ger ni av er själva till oss. Därför får vi deltagare så mycket av er. Vi blir medmänniskor under denna veckas resa. Att jag efter denna vecka fått må så bra och fått tillbaka tron på framtiden är underbart. Ni har gett mig Livslust.

Detta borde så många som möjligt i vår situation få tillgång till.

Min kärlek till er tre Stig, Kerstin och Carina

Hälsningar, Jan

"För mig var kursen en vändpunkt. Livet fram till dess handlade mycket om sjukhus besök och rutiner. Efter en omtumlande vecka med många glädjestunder men också många djupa insikter och nya tanker, kände jag mig inspirerade. Och fick ny energi. Sedan dess återkommer jag många gånger i mina tankar till Stigs och de andra kursledares kloka ord och det ger mig återigen perspektiv, hopp och optimism"

Michael Hay

När jag kom till kursen var jag ganska nedgången, både fysiskt och mentalt. Jag hade nyligen fått mitt andra återfall och allt kändes minst sagt tungt. Med Livslusts kursdagarna fick jag tron på mig själv, glädjen och energin tillbaks - det var helt fantastiskt!!

Att få dela sina erfarenheter och innersta tankar med andra i samma situation och erfarenheter, att få nya vänner för livet, att få mycket inspiration mentalt, att få tips om kost och litteratur - allt mycket givande. Och som grädde på moset blev vi ompysslade med massage (helt underbart), förmånen att få sätta oss till dukat bord tre gånger per dag och däremellan bli serverade fika och annat. En sådan lyx!!

Jag kan med varmaste hjärta rekommendera kurserna på Brännö - underbar upplevelse med fantastiska kurslärare!

Uttalande om kursen "Att återfå balans och livsglädje" för unga vuxna 18-35 år som har eller har haft cancer.
 

När jag var klar med min behandling 2009 mådde jag som sämst. Hade många tankar om hur det skulle bli i framtiden och oroade mig för återfall mm.

Jag fick då möjligheten att åka på Stigs kurs. Vi var 6 stycken unga människor som aldrig träffats förut men ändå hade så mycket gemensamt. Under 5 intensiva dagar där vi skrattade och grät om vartannat, hittade jag tillbaka till min inre styrka. Så när det var dags att åka hem hade jag fått 5 nya vänner för livet och kände mig full av livsglädje och redo för framtiden oavsett vad den bar med sig. Jag hoppas att alla som kan tar denna chans till att få komma till Livslusts kurser!

Janita Strutz- opererade & behandlad för Cervix cancer 2008

Att komma till Brännö och få träffa människor i liknande situation är något alldeles enastående. Vilka krafter det sätter igång i kroppen och själen. Jag tänker på oss sju, som lite bleka och dämpade anlände till första mötet på morgonen, för att sedan se de skrattande och rosenkindade personer som tog farväl av varandra med löfte om fortsatta kontakter. Minns med glädje terapeuterna, som var och en på sitt sätt bidrog till att stärka oss i vår strävan mot ett friskt och fullödigt liv. Underbar mat och trevligt bemötande satte pricken över i. Jag är så glad att jag tog chansen att delta och sprider budskapet till alla jag känner, som också drabbats.

Barbro Grusell

Att drabbas av cancer, att leva med cancer eller att bearbeta traumat av att ha haft cancer är väldigt jobbigt och energikrävande. Samtidigt skall man försöka leva och fungera någorlunda normalt trots att livet aldrig mer blir som förr, och trots att de allra flesta i omgivningen inte vet eller kan förstå vad man går igenom. Att få förmånen att komma från sin vardagsmiljö till Brännö och ladda batterierna, helt kunna fokusera på sig själv och sina egna känslor, träffa andra i samma situation, och även människor som professionellt ägnar sig just åt oss med dessa problem var för mig mycket välgörande. Skönt också att kunna ta upp även andra problem som inte direkt hör till sjukdomen men som känns extra stora och påtagliga när man är skör och sårbar. Även värdefullt att i den öppna och förtroliga miljö som rådde där både kunna ge och få tips och råd om hur man kan gå vidare, och genom andra kunna se sig själv och sin situation ur ett annat perspektiv.

Ewa. Leg. Sjuksköterska

.

* klicka på bilderna för att se dem i större format